TWEEJARIGE MEDITATIETRAINING VANUIT DE BOEDDHISTISCHE TRADITIE

Het Tibetaanse woord – sGom – betekent letterlijk “vertrouwd raken met”.
Er zijn veel verschillende meditatietechnieken en veel dingen in de geest om aan te wennen. Iedere techniek heeft speciale functies en voordelen en is onderdeel van een raamwerk dat onze geest kan leiden naar een nieuwe en ontspannen kijk op de wereld waarin we leven.
Onze geest kan verdeeld worden in zintuiglijk bewustzijn (zien, horen, ruiken, proeven en voelen) en in mentaal bewustzijn. Mentaal bewustzijn loopt van allerlei ervaringen zoals onrust, pijn, verdriet en angst, maar ook geluk, vastberadenheid, vrijheid, werklust en energie naar de meest subtiele ervaringen van stilte en helderheid. Het omvat al onze intellectuele processen, onze gevoelens en emoties, onze herinneringen en dromen.

Meditatie is niet alleen maar zitten of op een bepaalde manier ademen: het is een geestesgesteldheid.
Mediteren op een rustige plaats samen met anderen geeft over het algemeen (zeker in het begin) de beste resultaten, maar we kunnen ook mediteren onder het werk of tijdens een wandeling.
Meditatie is niet wegzweven of zitten dromen. In feite is het volstrekt eerlijk zijn tegenover jezelf, stil worden, zien wat er is, ontspannen en een positieve kijk op jezelf ontwikkelen. Daardoor zal ook een ontspannen houding ontstaan ten opzichte van anderen.

In deze training van twee jaar wordt aandacht gegeven aan theorie en praktijk vanuit de Boeddhistische traditie.
Elke lesdag is er afwisseling van theorie en praktijk, ontspannings- en concentratieoefeningen, visualisaties, mudra’s en mantra’s, beweging en stilte.
Reflectie, de verbinding van de meditatiepraktijk met de praktijk van alledag is een belangrijk onderdeel van de training.